Gå til hovedindhold

Kolbøtten

Vi prioriterer et trygt og rart børnemiljø og går op i at hjælpe alle børn med at udvikle gode, tætte relationer.
Alle skal føle sig som en vigtig del af et fællesskab. Vi er en motorikinstitution med rum til krop og bevægelse, så vi prioriteter kropslige aktiviteter - både det stille og det vilde

  • Læs op

Indhold

    Kolbøtten er normeret til 26 vuggestuebørn og ca. 40 børnehavebørn. Vi er delt ind i fire grupper:
    Springfrøerne, Løbebillerne, Klatremusene, Dansemyggene.

    Vi flyttede ind i vores nye institution i Thunøgade i 2018.
    Vores nye, skønne hus giver plads til masser af udfoldelse - både når vi boltrer os i vores fantastiske lokaler inde - og når vi prøver kræfter med alt det, der er på vores legeplads.

    Siden september 2023 har vi været i gang med at implementere NEST.
    Nest er med til at skabe fokus på fællesskaber, som inkluderer alle børn.
    Samtidig er Nest med til at skabe en hverdag, hvor alle børn får mulighed for bedre at kunne orientere sig, blandt andet ved hjælp af visuelle støttesystemer og en indretning med tydeligt kodede legemiljøer.

    En stor del af medarbejderne har særlige kompetencer inden for sansemotorisk udvikling. Det betyder, at vi kan følge børnene lige dér, hvor de er rent motorisk og tage udgangspunkt i dét i forhold til barnets udvikling.

    Sådan ser her ud

    Gode rammer til leg og fysisk aktivitet

    Kolbøtten bor i et dejligt hus fra 2018. Huset er lyst og rart at være i - velindrettet, så børnene helt naturligt får stimuleret alle sanser, konstant bevæger sig og udfordrer sig motorisk i legen. 

      Motorik er vores fokus

      I Kolbøtten er der ansat 8 pædagoger, 2 studerende, 1 pædagogisk assistent, pædagogmedhjælpere, 1 køkkenassistent og 1 pædagogisk leder. Flere af pædagogerne har eller er på vej til at få en efteruddannelse i børns sansemotoriske udvikling.

      Vi tilstræber at arbejde i et flow ved at flekse mellem opgaver af pædagogisk og praktisk karakter med en klar prioritering: Børn før praktisk arbejde – opvask kan vente, det kan børn ikke!

      Dagens rytme

      Som pædagoger er vi "arkitekter" i opbygningen af en fælles pædagogisk hverdag, som vi løbende justerer ift. de opgaver, der skal løses. Om formiddagen deler vi som regel børnene op i mindre grupper - bl.a. for på skabe ro og tid til nærvær og fordybelse.

      I vores dagsrytme, leverum, værner vi som pædagoger om de lege og aktiviteter, der opstår blandt børnene ved undgås. Vi deltager i børnenes gøremål, bruger vores faglighed til at sætte aktiviteter i bande, der styrker og udvikler.

      Alle sanser stimuleres

      Mange af vores aktiviteter og måder på have sammen med børnene på bærere af vores fokus på motorik. Børnene kan f.eks. give og få massage, skabe lege der stimulerer sanserne og aktiviteter, der får pulsen lidt op. Vi voksne vender f.eks. barnet på hovedet, snurrer rundt og arbejder med stimuli inden for forskellige føleflader.

      Den pædagogiske læreplan er med i næsten alt, hvad vi foretager os. Læs her

      Vi laver selv maden i Kolbøtten

      I Kolbøtten kan man omkring spisetid opleve en liflig duft af veltillavet mad fra vores dejlige køkken, som Heidi styrer med fast og kyndig hånd. 

      De 9 dygtige køkkenmedarbejdere i dagtilbuddet arbejder tæt sammen - udveksler opskrifter og inspirerer hinanden, og børnene får på den måde sund og alsidig kost og præsenteres for meget forskellig mad fra flere dele af verden. 

      Børnene lærer om maden, om råvarerne, om måden maden bliver tilberedt på og - ikke mindst - lærer børnene værdien i sammen at nyde det gode måltid i en rar stemning.

      Alle afdelinger følger Aarhus Kommunes vejledning om "Mad og måltider", som du kan læse her.

      Eftermiddagsmad

      Kolbøttens forældreråd har valgt at stå for en forældrebetalt eftermiddagsmadordning. For et månedligt beløb er dit barn garanteret et sundt måltid, som bl.a. kan være friskbagt grovbrød, frugt og grønt. Vores fantastiske køkkenassistent laver maden, og pengene går til hendes løn og til indkøb af råvarer.

      Sukker med omtanke

      I Kolbøtten begrænser vi brugen af sukker og anvender det primært som krydderi – f.eks. kanelsukker til risengrøden, i frugtgrøden og ved småkagebagningen til jul. Ved særlige lejligheder sker det, at vi serverer noget sødt og sukkerholdigt i begrænset mængde. Det kan for eksempel være ved en sommerfest, julefest og fastelavn. Du kan læse mere om dagtilbuddets "Sukker med omtanke" her.

      Du kan se vores seneste smiley fra Fødevarekontrollen her  

      Forældrene stemmer om kostordningen

      Det er dig som forælder, der er med til at bestemme, om vi skal have en fælles, selvbetalt frokostordning, eller om børnene skal have med madpakker med. Vi stemmer om det hvert andet år (lige år). 
      Læs mere om ordningen under aarhus.dk/kost

       

      Et stærk samarbejde

      I Kolbøtten vil vi meget gerne samarbejde med dig som forælder. Vi synes, det er vigtigt, at du og vi har et tillidsfuldt forhold til det, vi har fælles – nemlig dit barn.

      Når dit barn er begyndt i Kolbøtten inviterer vi dig til en go'daw-samtale, hvor vi gerne vil fortælle om, hvad du kan forvente af os, vi fortæller om, hvordan det er som barn at gå i daginstitution, og vi guider dig ind i, hvordan dit barn kan falde rigtig godt til.

      Læs vores Værd at vide for forældre her

      Få indflydelse på hverdagen

      I vores forældreråd har du gode muligheder for at få indflydelse på dit barns hverdag i afdelingen og dagtilbuddet som helhed.

      Læs om arbejdet i forældreråd og bestyrelse her.

      I Kolbøtten har vi et nærværende fokus på dit barns trivsel, læring og udvikling. Det at føle sig som en del af et fællesskab får barnet til at trives, så det kan udvikle tætte relationer til både de andre børn og til de voksne i Kolbøtten.

      Vi er i øjenhøjde med barnet, vi giver knus og krammere, og vi skubber blidt barnet videre i dets udvikling, så selvværdet boostes. Vi tror på, at barnet kan, og vi giver barnet lov til at prøve.

      Du kan læse mere om vores arbejde i Kolbøtten i vores små pjecer: 


      Læs mere om vores arbejde med børnenes udvikling og trivsel under Fælles i dagtilbuddet.

      Fra efteråret 2023 bliver der hvert år lavet et uvildigt tilsyn i alle afdelinger. Tilsynet skal sikre kvalitet for alle børn i dagtilbud - ved at skabe ensartede rammer, systematisk tilgang og gøre roller og ansvar tydeligere. Du kan læse vores rapporter herunder.

       

      Sidst opdateret: 18. april 2023